Goonin tarina

Ska-musiikkia Karhulasta jo vuodesta 2001

historia1

Goon on vuonna 2001 Kotkan Karhulassa perustettu yhtye. Bändi on toistaiseksi lopettanut toimintansa vuonna 2015.

Yhtye on julkaissut uransa aikana neljä virallista pitkäsoittoa ja useita omakustannejulkaisuja. Bändin musiikkia voisi luonnehtia suomenkieliseksi rytmimusiikiksi jossa on kaikuja reggaesta, skasta, punkista, iskelmästä, hiphopista ja Suomi-rockista.

Aktiivisina vuosina Goon teki toistasataa keikkaa Suomessa, Venäjällä ja Baltian maissa.

 

Alkuvuodet: Goon hakee muotoaan (2001-2003)

Pb010003

Vuosituhannen alussa Juho ja Tatu haaveilivat ska-bändistä. Levylautasella pyörivät Reel Big Fishit, Less Than Jaket ja Rancidit. Muista suomalaisista ska-orkestereista ei Karhulassa oltu kuultukaan ja kesällä 2001 pojat päättivät perustaa Suomen ensimmäisen ska-bändin. Rumpuihin saatiin houkuteltua muuan Jasu ja ensimmäinen demo (Goon) äänitettiin Tatun vanhempien olohuoneessa alkeellisin välinein.

historia2

Jasu ei kuitenkaan jaksanut olla kiinnostunut touhusta siinä määrin tosissaan kuin Tatu ja Juho. Jo ekan demon jälkeen Jasu väistyi rummuista. Muitakin suomalaisia ska-bändejä todettiin olevan olemassa. Treenaamaan ilmestyivät Hartsi, Henkka ja Onni. Ensimmäiset kaksi soittavat Goonissa vielä tänä päivänäkin ja Onni oli pitkäaikainen saksofonisti joka oli mukana menossa lähes alusta asti aina vuoteen 2007.

DSCN0749

Uudella kokoonpanolla treenattiin ahkerasti ja tehtiin paljon keikkoja ympäri Suomea. Vuonna 2002 mukaan liittyi vielä Ville Tolvanen koskettimiin ja seuraavana vuonna Matti Vuolahti pasuunaan. Noiden kolmen vuoden aikana tehtiin laskentatavasta riippuen neljä tai viisi demoa, voitettiin muutamat bändikilpailut ja bändin pitkäaikainen kokoonpano sai muotonsa.

F1010009

Bändin musiikki alkuaikoina oli skandinaavisesta 90-luvun ska:sta ja amerikkalaisesta punk-ska:sta vaikutteita ammentavaa kohkaamista, mutta vuoden 2003 demoilla ‘Väärällä puolella’ ja ‘Hanna’ alkoi bändin musiikki löytää goonimaiset uomansa ja kieli vaihtui Englannista Suomeen.

 

Bändi telakalla ja hommat isolleen (2004-2007)

goon 002

Vuoden 2003 lopussa Goon jäi pitkäaikaiselle tauolle jäsenten armeijan suorittamisien ja muutamien erimielisyyksien takia. Hiljaiseloa kesti lähes vuoden, kunnes syksyllä 2004 eräs äänittäjäopiskelija ilmoitti haluavansa nauhoittaa Goonille uuden demon opinnäytetyönään. Tämä sysäsi Goonin jäsenet taas yhteen ja tekemään uusia biisejä.

Demo nauhoitettiin loppuvuodesta 2004 Joensuussa ja julkaistiin seuraavana vuonna nimellä ‘Tee työtä jolla on tarkoitus’. Mikseri.net valitsi biisin ‘Tyhmä ihminen’ viikon biisivalinnaksi keväällä 2005 ja biisi roikkui mikserin top-10 listalla koko kevään.

Promo3

Nettisuosio näkyi ensimmäistä kertaa keikalla Vuosaaren nuorisotalolla huhtikuussa 2005. Yleisö pakkautui lavan eteen, tanssi, pui nyrkkiä ja lauloi mukana. Hyvä meininki jaktui keikoilla ja motivoi bändiä suhtautumaan touhuun kunnianhimoisemmin.

Vuonna 2006 tehtyä ‘Suuri postiryöstö’ omakustanne-ep:tä seurasi jo kahden viikon kiertue ja keikkoja alkoi olla enemmän ja enemmän – myös ulkomailla. Onni jäi kuvioista pois 2006 vuoden lopussa ajan ja motivaation puutteen vuoksi. Alkuvuonna 2007 bändi kiersi Balttian maat ja kävi tarkastamassa Pietarin lukuisten kotimaan keikkojen ohessa.

 

Kaikki kunnossa (2007-2008)

goon_bio

Keväällä 2007 Goon solmi levytyssopimuksen helsinkiläisen Break a Leg Entertainmentin kanssa. Kevään aikana mukaan oli liittynyt saksofoniin Sanna Tanninen. Levy ‘Kaikki kunnossa’ nauhoitettiin kevään aikana ja se julkaistiin syksyllä. Vuoden aikana keikkailtiin ahkerasti. Goon soitti mm. Petroskoin keskustorilla 7000 suomalaisen ska-musiikin ystävälle ja teki sadannen keikkansa Karhulan kotikapakassaan Sam’s Pubissa.

Kaikki oli kunnossa ja keikkoja riitti. Syksyn 2007 kiertueesta tehty musiikkivideo ‘Tien päällä‘ on mainio ajankuva tuosta vuodesta.

 

Goonin uusi muoto (2008-2010)

historia7

Keväällä 2008 osa Goonin jäsenistä tunsi pakottavaa tarvetta jonkinlaiseen uudistumiseen. Suomen keikkapaikat oli koluttu vuosien varrella moneen kertaan ja uusia biisejä ei tuntunut syntyvän. Musiikilliset eriävät näkemykset johtivat siihen, että Goonin miehistö typistyi viisihenkiseksi. Ville ja Sanna lähtivät ja jäljelle jäivät Juho, Tatu, Hartsi, Henkka ja Matti.

Keikkoja tehtiin vähemmän ja keskityttiin uusien biisien tekemiseen ja harjoittelemiseen. Soittaminen bändikämpällä alkoi taas maistua ja uusia biisejä alkoi syntyä nopeaan tahtiin. Bänditreeneissä oli taas samaa iloa kun vuosia ja vuosia aiemmin. Syksyllä 2008 Goon suuntasi jälleen studioon nauhoittamaan toista pitkäsoittoaan ja ‘Tehtaan varjosta’ ilmestyi helmikuussa 2009.

Tehtaan varjosta ilmestymisen jälkeen bändiin liittyivät Lasse Kuismanen mandoliiniin ja Vesa Rahkama trumpettiin. Bändi on ollut tässä kokoonpanossa siitä lähtien.

goon_2010_low_res_RGB

Goon julkaisi vielä yhden pitkäsoiton levy-yhtiö Music Mallin kautta. Levy äänitettiin Lappeenrannassa Astia-studiolla Anssi Kipon toimesta. Levy ei suurista odotuksista huolimatta breikannut radiosoittoon ja oli pettymys levy-yhtiölle. Kolmen julkaistun pitkäsoiton jälkeen tiet levy-yhtiöiden kanssa erosivat.

studios-1

Keikoilla kävi aina hyvin porukkaa ja bändillä oli uskollinen fanikunta. Maailma oli kuitenkin muuttunut. Fyysiset levyt eivät myyneet enää ja levy-yhtiölle yhtälö kävi hankalaksi.

 

Kasvu aikuisiksi (2011-2015)

Kun tiet erkanivat levy-yhtiöiden kanssa, Goon päätti tehdä tästä eteen päin kaiken itse. Levyt ja musiikkivideot työstettiin taas itse kuten alkuaikoina. Keikat järjestettiin itse.

Tältä ajanjaksolta on vuodelta 2011 mainio livetaltiointi Helsingin Semifinalista, jolloin bändi oli todella kovassa keikkakunnossa. Murrosajasta on myös tehty dokumenttielokuva Liekki.

Toistaiseksi viimeinen julkaistu pitkäsoitto “Paikka täällä” on Goonin itse julkaisema. Tuotanto oli massiivinen lukuisine äänityslokaatioineen ja big band sovituksineen.

“Paikka täällä” -levyn tuotanto johti lopulta siihen että Kotkan Karhulaan perustettiin myös oma äänitysstudio Studio Oy Korkeakoski.

Samaan aikaan bändin jäsenet olivat kuitenkin kasvaneet aikuisiksi. Osalla alkoi olla jo perhettä, aikaa vieviä työtehtäviä ja muita asioita elämässä. Yhteisellä päätöksellä bändi päätettiin laittaa telakalle toistaiseksi määrittelemättömän mittaiseksi ajaksi vuonna 2015.

Viimeiset keikat soitettiin Helsingin Mascotissa ja Karhulan Sam’s Pubissa huhtikuussa 2015.